21 jaar tweakers, 7 jaar duisternis

Door Azbest op vrijdag 4 oktober 2019 04:56 - Reacties (27)
Categorie: Web, Views: 5.208

Tweakers bestaat 21 jaar! Jeej! [insert slingers en taart] :)

Dat betekent dat ik alweer 20 jaar mee zit te loeren op de site, "echt, al zo lang joh?"
En bij een echte verjaardag horen natuurlijk cadeautjes, daarom heb ik speciaal voor de gelegenheid mijn CSS stijl mod voor tweakers.net naar alpha niveau gebracht.
Er is dit maal kosten noch moeite gespaard (noch koffie), om de beste Tweakers beleving te verzorgen in 50 tinten grijs, heus!

Tweakers, van harte! en mogen er nog weer jaren aan tweaking volgen!

https://userstyles.org/style_screenshots/121883_after.jpeg

UPDATE
Nu ook beschikbaar als Custom CSS, zoek op 'Tweakers Perfect Dark'
https://tweakers.net/instellingen/customcss/snippets/bekijk/438/

CSS Mod?
Ja zo noem ik het altijd maar, maar voor wie nog nooit heeft gehoord van CSS of denkt aan een game, we hebben het over Cascaded Style Sheets. Ruwweg de plek waar alle gegevens over vormgeving voor een website in worden beschreven.

The Dark Side
Rond 2011 begon ik met Linux als desktop OS, enigszins vanuit onvrede over de koers van Microsoft, maar ook uit interesse. Ik stapte in op het moment dat desktop omgevingen als Xfce aardig volwassen werden, en al snel zag ik de flexibiliteit en vele mogelijkheden van het geheel. In een tijd dat de power user steeds verder naar de achtergrond werd geschoven was dit een absolute verademing. Alles was weer naar wens te tweaken en zo kwam ik ook in aanraking met de donkere kant, letterlijk, want Linux was het enige systeem waar je donkere thema’s voor je interface standaard in de de optielijst kon vinden. Nu hoor ik je denken, dat was er toch ook voor Windows wel? Zeker, maar enkel als mods. Helaas bleven donkere stijlen voor Windows hierom een dusdanige niche dat veel programmeurs er geen rekening mee hielden en veel vensters alsnog wit eindigden of tekst onleesbaar was.

Met de komst van Manjaro, de CK kernel en de volwassenheid van andere programma’s op het Linux platform begon het leven aangenamer te worden als op Windows. Voor games had ik toch al een andere computer en zo ben ik in 2012 definitief overgestapt naar Linux.

https://cn.opendesktop.org/img/a/3/a/c/5e4332c929c798d9445ba306a14ed1425b4f.png

Als je eenmaal het donker gewend bent wil je zeker niet meer terug en erger je al snel aan alles wat wit is. Om het nog erger te maken was de trend destijds ook nog eens om alles maar wit te maken, tot en met oma’s meubels aan toe. Waar we eerder sites met kleur of een tintje hadden werd dit met de tijd steeds meer vervangen met vies wit, bah!
In mijn overtuiging dat er vast wel iemand een tool had gemaakt om CSS te kunnen modificeren (injecteren) struinde ik de add-on ‘winkel’ van Firefox af en vond ik Stylish.
Dat was het laatste stukje van mijn puzzel, nu kon alles naar zwart, of vijftig tinten grijs? Stylish was daarmee op slag even essentieel geworden als de ad-blocker.

De ontwikkeling van ‘Tweakers dark v2 (by Jooch)’ begon als een fork van een al gepubliceerde stijl met gelijke naam (zodoende de toevoeging van de versie en mijn nick). Het was destijds de meest complete stijl, maar het forum was met de stijl niet bruikbaar. In eerste instantie heb ik dat er aan toegevoegd, maar al snel wilde ik een stijl die volledig zou zijn met behoud van kenmerkende kleuren en vormgeving van de site. De nieuwe stijl leefde aanvankelijk enkel op mijn desktop en pas na een jaar besloot ik om hem toch maar te publiceren (de perfectionist ;) ).

Userstyles.org, Stylish
Ergens rond 2010 begon het werk van ene Jason Barnabe en zijn site userstyles.org vaart te maken. Een verzamelplek voor scripts waarmee je het web naar eigen hand kon zetten. De add-on die het makkelijk maakte om die stijlen te vinden en te installeren was Stylish, die tevens door Jason was ontwikkeld.

https://avatars0.githubusercontent.com/u/583995?s=460&v=4

Helaas deed Jason zijn site en werk van de hand, waardoor uiteindelijk een stel Israëliërs er mee aan de haal gingen. Dat heeft voor flink wat onrust en chaos gezorgd.
Iedere browser kreeg daarop zijn eigen fork van Stylish, maar de Israëliërs hebben nog een tijd lang de forks proberen te dwarsbomen.

Inmiddels is de rust wat teruggekeerd en zijn de volgende forks overgebleven:
Firefox: Stylus
Palemoon: Stylem
Opera: Stylus
Chrome: Stylus
Edge: Stylus (onofficieel) of Magic CSS
Safari: Cascadea

Azbest?
Nou misschien ook maar eens een propere intro na al die jaren op de achtergrond (in de duisternis?) geleefd te hebben. Ik krijg nog altijd scheve blikken wanneer mensen mijn tweakers nick zien of horen, en moet dan nog altijd uitleggen dat ik geen affiliatie heb met de asbest industrie of sanering. Doch, enige uitleg is inderdaad wel op zijn plaats.

In de tijd van mijn registreren was ik regelmatig bij klanten en vrienden op bezoek en moest ik vaker dan eens ingewikkelde materie uitleggen aan mensen die de ballen verstand hadden van technologie.
Dan waren de meeste zielen na een uur aardig in de war en antwoordden: “Ok, dus als ik dit koop dan is het opgelost?”

“Ja en nee, van a tot z denken”

Dit kwam natuurlijk ook wel eens ter sprake als we met de familie aan tafel zaten, ik was altijd degene van: hmm, dat kan beter. En zo grapte mijn broer opeens “je bent dus een Azbest!”… :D Het bleef hangen en zo geschiede: Azbest, van a tot z het beste.
Wel een kleine waarschuwing, van a tot z denken is erg vermoeiend voor je hoofd en vaak een lange termijn investering.

Mijn interesses lopen erg uit een, maar wat mij voornamelijk bezig houdt in termen van technologie is desktops, audio en fietsen. Toekomstige tweakblogs zullen voornamelijk in trend van die onderwerpen verschijnen.

Reacties


Door Tweakers user NaliXL, vrijdag 4 oktober 2019 12:29

Hey, wat ik een beetje mis uit je post is waarom je ervoor kiest om hier een userscript voor te gebruiken, in plaats van de mogelijkheid om custom css te activeren via de site zelf (https://tweakers.net/instellingen/customcss/) ?

Door Tweakers user plofkip, vrijdag 4 oktober 2019 13:56

Inderdaad, ik heb de Tweakers Dark snippet aanstaand via custom CSS, ideaal.

Door Tweakers user LordSinclair, vrijdag 4 oktober 2019 14:18

NaliXL schreef op vrijdag 4 oktober 2019 @ 12:29:
Hey, wat ik een beetje mis uit je post is waarom je ervoor kiest om hier een userscript voor te gebruiken, in plaats van de mogelijkheid om custom css te activeren via de site zelf (https://tweakers.net/instellingen/customcss/) ?
Custom CSS niet beschikbaar
Deze feature kan je activeren in de karmastore als je voldoende karma hebt verzameld, of is actief als je een abonnement hebt.
Dat zou een reden kunnen zijn ;)

Door Tweakers user Azbest, vrijdag 4 oktober 2019 14:40

NaliXL schreef op vrijdag 4 oktober 2019 @ 12:29:
Hey, wat ik een beetje mis uit je post is waarom je ervoor kiest om hier een userscript voor te gebruiken, in plaats van de mogelijkheid om custom css te activeren via de site zelf (https://tweakers.net/instellingen/customcss/) ?
Die is in de maak! Het was niet helemaal duidelijk wat het limiet was van het custom CSS. Dat blijkt 64kb te zijn, moet dus passen.

Ook zat het nog niet in mijn systeem om daar goed naar te kijken, ik ben al zo gewend om het web te hacken met Stylish Stylem, dat ik al snel dit soort opties 'vergeet'.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 oktober 2019 14:40]


Door Tweakers user GorgeousMetal, vrijdag 4 oktober 2019 21:27

Ziet er goed uit 'Azbest'.


Door Tweakers user kleefei, zaterdag 5 oktober 2019 17:33

Super, zojuist geactiveerd en ziet er top uit. Dankjewel!

Door Tweakers user larsje, zaterdag 5 oktober 2019 23:24

zojuist ook het duistere thema geprobeerd het ziet er top uit dankje azbest

Door Tweakers user Mar2zz, zondag 6 oktober 2019 11:52

Dank! Mooi gedaan hoor. Ik denk dat een donker scherm ook batterij bespaart.

Door Tweakers user macnerd, zondag 6 oktober 2019 16:19

Ook net je custom CSS geactiveerd, ziet er top uit Azbest!

Door Tweakers user Mar2zz, zondag 6 oktober 2019 17:06

Dank! Mooi gedaan hoor. Ik denk dat een donker scherm ook batterij bespaart.

1 dingetje, die popover van meuktracker lijst (als er meerdere artikelen staan) is transparante background. Is minder prettig lezen.

Door Tweakers user Leviathius, zondag 6 oktober 2019 18:01

Bedankt voor deze dark-theme! Ziet er goed uit! Enige dingetje is dat ik de achtergrond van berichten bij een forum topic net wat te licht vind. De witte tekst is daardoor lastig te lezen.

Door Tweakers user L0g0ff, zondag 6 oktober 2019 19:58

Hey azbest. Bedankt voor je css. Ik heb nog wel een verzoekje. Zou je misschien de spoilers kunnen fixen?

Voorbeeld:
https://gathering.tweaker...message/59579334#59579334

Door Tweakers user Maegrim, maandag 7 oktober 2019 12:31

Leviathius schreef op zondag 6 oktober 2019 @ 18:01:
Bedankt voor deze dark-theme! Ziet er goed uit! Enige dingetje is dat ik de achtergrond van berichten bij een forum topic net wat te licht vind. De witte tekst is daardoor lastig te lezen.
Vind ik ook, deze kleur mag van mij hetzelfde grijs als de rest, of net een tint lichter. Nu is het slecht leesbaar.

Verder een mooi thema!

Door Patrock, maandag 7 oktober 2019 14:22

Het thema werkt echt fijn!

Ik zie enkel op de vraag en aanbod en pricewatch nog veel normale achtergronden. Waardoor de tekst nauwelijks zichtbaar is.

Kudos!

Door Tweakers user Lennart, maandag 7 oktober 2019 14:26

L0g0ff schreef op zondag 6 oktober 2019 @ 19:58:
Hey azbest. Bedankt voor je css. Ik heb nog wel een verzoekje. Zou je misschien de spoilers kunnen fixen?

Voorbeeld:
https://gathering.tweaker...message/59579334#59579334
En het blok Members only: :D
b.v. https://gathering.tweaker...message/60030824#60030824

Door Tweakers user nlboy, maandag 7 oktober 2019 15:55

Heel erg bedankt voor het delen. Ik ben erg tevreden.

Door Tweakers user Step, dinsdag 8 oktober 2019 11:21

Zojuist toegepast! Heel erg bedankt! :)

Door Tweakers user Azbest, dinsdag 8 oktober 2019 13:14

Ow jemig, ik heb ook wat gemist! :D

Fijn om te lezen dat het thema bevalt

@Leviathius, Maegrim
ik ontwikkel normaal gesproken op een CRT, maar zie nu dat op een laptop dit inderdaad wat flets uitkomt. Ik zal een optie toevoegen om het contrast te verhogen.

@Lennart
Ja gezien, zal ik even updaten vanavond.

Door Tweakers user Leviathius, dinsdag 8 oktober 2019 13:55

Ik weet niet of je het al hebt aangepast, of dat het komt doordat ik zelf iets had staan in custom CSS, maar zoals nu de background is op het forum is het top. Ik gok dat het mijn custom CSS was, stom van me dat ik die was vergeten.. :+ 8)7

Door Tweakers user Azbest, woensdag 9 oktober 2019 05:25

Leviathius schreef op dinsdag 8 oktober 2019 @ 13:55:
Ik weet niet of je het al hebt aangepast, of dat het komt doordat ik zelf iets had staan in custom CSS, maar zoals nu de background is op het forum is het top. Ik gok dat het mijn custom CSS was, stom van me dat ik die was vergeten.. :+ 8)7
Geen probleem en dank voor het melden. Ik heb het contrast voor sommige kleuren in de update wel iets verhoogt om brakke laptop LCD's tegemoet te komen :)
Update is inmiddels beschikbaar voor de Stylus gebruikers, vrijdag voor de custom CSS gebruikers.

Door Tweakers user Alpha89, woensdag 9 oktober 2019 15:29

Ik maak al enkele dagen gebruik van dit mooie thema. Heel erg fijn! :) !

Door Tweakers user RVE_NL, woensdag 9 oktober 2019 17:38

Netjes, bedankt hiervoor :)

Door Tweakers user LangTall, donderdag 10 oktober 2019 15:03

Zie net je blog, gelijk geinstalleerd! Stuk rustiger. :)

Door Tweakers user LangTall, donderdag 10 oktober 2019 15:21

2 opmerkingen: Als je in de productvergelijker naar beneden scrolled, wordt de achtergrond van de gekozen producten wit aangezien ze dan ineens de class 'fixed' krijgen. Verder hebben daar de specificaties waar er een verschil zit ook nog de lichte achtergrond, aangezien die ten opzichte van de andere tr's een class 'diff' meekrijgen.

Door Tweakers user L0g0ff, donderdag 10 oktober 2019 19:28

@azbest, kom je eruit met die member only en spoiler blokken?

Je +3 style vind ik wel heel erg tof gedaan. Ik had eerder een dark theme bij elkaar geklust met hulp van GoT maar die van jou zit goed in elkaar :)

Door Tweakers user Thalaron, zaterdag 12 oktober 2019 22:39

Thnx voor je CCS Mod! Hoewel ook deze niet 100% is ben ik nog geen betere tegengekomen. Deze is in ieder geval 10x beter dan die ik zelf in elkaar had gezet :)

Eigenlijk te gek voor woorden dat dark modus nog altijd niet de standaard van "whatever" is... :(

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)